Behandelingen van diabetische retinopathie

Patiënten met suikerziekte lopen een verhoogd risico op een specifieke netvliesaandoening: diabetische retinopathie. Diabetespatiënten dienen daarom jaarlijks op controle te gaan bij een oogarts.

Een gezonde levensstijl, een goede regeling van de suikerspiegel en controle van cholesterol en bloeddruk zijn belangrijk om diabetische retinopathie te voorkomen en te behandelen.

De oogarts zal het netvlies onderzoeken door middel van een lens die hij voor het oog plaatst. Om het netvlies goed te kunnen zien moet hij meestal eerst de pupil wijder maken door middel van druppels. (Deze druppels zorgen ervoor dat het zicht troebel is gedurende 3 tot 4 uur. Men mag op dat moment niet met de auto rijden en dient dus vergezeld te zijn van een chauffeur.)

Een bijkomend onderzoek in dit verband heet fluoangiografie. Na inspuiting van een contrastvloeistof wordt een foto van het netvlies genomen waarop lekkende bloedvaten duidelijk zichtbaar zijn. Een onderzoek met een OCTtoestel levert een zeer gedetailleerd beeld van het netvlies. Beide technieken laten toe om heel precieze diagnoses te stellen van netvliesaandoeningen.

Diabetische retinopathie kan, naargelang de ernst van de symptomen, op drie manieren behandeld worden:

  • Met de laser worden abnormaal gevormde bloedvaten dichtgelast om lekken te voorkomen.
  • De oogarts kan inspuitingen geven met medicatie in het oog.
  • In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om het glasvocht van het oog te verwijderen. (vitrectomie)

Oogarts Bruno Vincke

OOGARTS / OOGCHIRURG

Park te Poldere 3 bus 10
B-9840 Gent (De Pinte)

GPS: Polderdreef 20, De Pinte

Tel. 09 220 20 02