Inplantlenzen

Sommige patiënten komen niet in aanmerking voor een laseringreep ter correctie van hun refractieafwijking (myopie, hypermetropie, astigmatisme, presbyopie). Soms kan een inplantlens in deze gevallen een oplossing bieden. In de plaats van voor het oog (zoals bij een bril of een contactlens) wordt de corrigerende lens in het oog geplaatst.

Bij jonge patiënten wordt de eigen ooglens behouden om de natuurlijke scherpstelfunctie te vrijwaren. De kunstlens (phake inplantlens) wordt dan ingeplant voor de ooglens.

Dr. Vincke werkt met inplantlenzen tussen de iris en de ooglens (ICL).
De ICL is een Implanteerbare Collameer Lens die ons helpt zichtafwijkingen zoals bij -en verziendheid en astigmatisme te corrigeren.
De chirurg brengt tijdens een pijnloze procedure de ICL aan in het oog.
De lens ontvouwt zich zachtjes in uw oog, komt achter het regenboogvlies te liggen en is biocompatibel met uw lichaam. De ingreep duurt slechts een 20 tal minuten en de meeste patiënten zien daags na de ingreep al heel goed.

Bij oudere patiënten is de natuurlijke scherpstelfunctie van het oog in die mate verminderd dat de lens kan verwijderd worden en vervangen door een kunstlens. De oogarts stelt dan een RLE voor (Refractive lens Exchange). Deze operatie door middel van phaco is dezelfde als voor cataractpatiënten. In dit geval gebeurt de lensvervanging niet omdat de lens troebel geworden is maar wel om de refractie te corrigeren.

De oogarts kan u adviseren om een lens in te planten enkel voor ver zicht (monofocaal inplant). Zo ziet u in de verte steeds goed maar heeft u een leesbril nodig om dichtbij ook scherp te zien. Er bestaan ook extended depth of focus inplantlenzen of multifocale inplantlenzen. Deze zijn tegelijk bedoeld voor ver én dicht, waardoor geen leesbril meer nodig is.

Voor sommige patiënten is FemtoLaser Assisted Cataract Surgery (FLACS) aangewezen . Hierbij neemt de FEMTOLASER bepaalde stappen over van de chirurg. Het is een vorm van robotchirurgie die bijzondere precisie toelaat.

Prijzen

Refractive lens Exchange met monofocaal inplant (enkel ver) 1400 euro per oog

Refractive lens Exchange met extended depth of focus inplant (ver en tussenafstand) 2200 euro per oog

Refractive lens Exchange met multifocaal inplant (ver, tussenafstand en nabij) 2500 euro per oog

supplement voor FemtoLaser Assisted Cataract Surgery (FLACS) 650 euro per oog

ICL vanaf 1750 euro per oog voor lichte bijziendheid

ICL vanaf 2500 euro per oog voor zware bijziendheid

Oogarts Bruno Vincke

OOGARTS / OOGCHIRURG

Park te Poldere 3 bus 10
B-9840 Gent (De Pinte)

GPS: Polderdreef 20, De Pinte

Tel. 09 220 20 02