Info over Lasik (vooronderzoek, operatie en nazorg)

Het vooronderzoek

Om te weten of u in aanmerking komt voor een refractieve laserbehandeling maakt u eerst een afspraak bij de oogarts voor een uitgebreid vooronderzoek. De oogarts zal de mogelijkheden en het verloop van de behandeling uitvoerig met u bespreken.

Indien u contactlenzen draagt, gelieve uw zachte lenzen gedurende twee dagen, harde lenzen gedurende één week uit te laten voor u naar het vooronderzoek komt. Op die manier kunnen uw ogen in optimale omstandigheden onderzocht worden.

De voorbereiding voor de laserbehandeling

3 dagen voor de behandeling druppelt u 3 maal per dag Desomedine in het te behandelen oog. Gelieve vanaf dat moment ook geen oogmake-up meer te gebruiken. Breng uw voorgeschreven oogdruppels mee op de dag van de operatie.

De operatiedag

U meldt zich aan bij het onthaal van het Laser Centrum Latem (LRC) in Sint-Martens-Latem. De verpleegster komt u halen in de wachtzaal. Na de laatste vooronderzoeken  en een kort gesprek met dokter Vincke over de procedure, dient de verpleegster de eerste verdovingsdruppels toe.

In het laserlokaal trekt u een steriele muts en jas aan en neemt u plaats op de lasertafel. U krijgt nogmaals verdovingsdruppels toegediend. Het oog en de huid rondom het oog worden ontsmet. De verpleegster dekt uw gezicht af met een doekje dat enkel het oog vrijlaat. De wimpers worden met behulp van klevers uit de weg gehouden. Na de laatste verdovingsdruppels wordt een klein instrument tussen de oogleden gespannen om het oog mooi open te houden tijdens de ingreep. Dit is een beetje vervelend maar niet pijnlijk. Probeer niet te knijpen. Het oog wordt nog even gespoeld en droog gemaakt.

De oogarts plaatst een zuigring op het oog. Door de zuigkracht wordt uw zicht donker. Dat is normaal. Blijf hier gerust ontspannen bij. U hoort het geluid van de machine. Het ultrafijn lasermesje gaat nu over het oog heen om een flapje te maken. Als het flapje gemaakt is, wordt de zuigring verwijderd en plooit de oogarts het flapje om. Nu kan de lasercorrectie beginnen.

U moet tijdens de hele procedure recht naar het groene lichtje kijken. Indien u toch wat afwijkt van het lichtje, is de laser in staat die kleine oogbeweging te volgen. De behandeling duurt minder dan een minuut en is volledig pijnloos. De laser maakt een tikkend geluid.

Na de lasercorrectie plooit de oogarts het flapje terug op zijn plaats. Het flapje wordt grondig gespoeld. U krijgt ook nog druppels in het oog. De oogarts neemt tenslotte het instrument weg dat diende om de oogleden open te houden tijdens de ingreep.

U mag meteen na de ingreep naar huis. In de eerste uren na de behandeling  is het mogelijk dat u een prikkend of branderig gevoel ervaart. Het is heel belangrijk dat u niet in het oog wrijft. U krijgt daarom een beschermbril.

De nazorg

U draagt de eerste dag en nacht de beschermbril. De dag na de ingreep komt u op controle in de consultatie van dr. Vincke. U druppelt 4 maal per dag Tobradex en 5 minuten later de kunsttranen. Vermijd hierbij het oog zelf aan te raken. Trek zachtjes het onderste ooglid naar beneden terwijl u naar boven kijkt. Druppel op de binnenkant van het ooglid, waarna u het oog zachtjes sluit.

De beschermbril draagt u nog ’s nachts gedurende 5 nachten. U mag gedurende twee weken geen oogmake-up gebruiken en niet zwemmen. Het is ook belangrijk gedurende die tijd niet in uw ogen te wrijven.

In geval van abnormale pijn of ongerustheid kan u dokter Vincke steeds telefonisch contacteren (tel. 09 220 20 02).

Oogarts Bruno Vincke

OOGARTS / OOGCHIRURG

Park te Poldere 3 bus 10
B-9840 Gent (De Pinte)

GPS: Polderdreef 20, De Pinte

Tel. 09 220 20 02