Diabetes

Suikerziekte

Suikerziekte tast de kleine bloedvaten in het lichaam aan. Het netvlies (de retina) is de fotografische film van ons oog en bevat veel bloedvaten. Als die aangetast worden door diabetes, kan hierdoor het zicht verhinderd worden. Deze ziekte van het netvlies heet diabetische retinopathie. Patiënten met diabetes moeten daarom jaarlijks op controle gaan bij de oogarts. Voor diabetische retinopathie bestaan verschillende soorten behandelingen.

Er zijn twee soorten diabetische retinopathie :

  • Niet-proliferatieve diabetische retinopathie :  De kleine bloedvaatjes in het netvlies lekken. Hierdoor stapelt zich vocht op. Als dit gebeurt ter hoogte van de gele vlek ( = het punt waarmee we scherp zien), kan het zicht verminderen en vervormen.
  • Proliferatieve diabetische retinopathie : Abnormale bloedvaten groeien in het netvlies of tot in het glasvocht. Deze broze bloedvaten kunnen bloeden. Ze kunnen ook een netvliesscheur of netvliesloslating veroorzaken. Het zicht kan hierdoor plots verdwijnen. Om dit te voorkomen is een regelmatige controle en behandeling nodig. 

Oogarts Bruno Vincke

OOGARTS / OOGCHIRURG

Park te Poldere 3 bus 10
B-9840 Gent (De Pinte)

GPS: Polderdreef 20, De Pinte

Tel. 09 220 20 02